stef 0 Posted March 16, 2009 Kao i sve ostale kolege sa Stilom 1.8 16v imam stalno neke probleme sa varijatorom. Vise ne moze da se reparira, planiram da kupim novi, i naidjem na informaciju da postoje ljudi u NS-u koji rade blokiranje varijatora, tj, iskljucuju ga iz celog `sistema`, na manjim obrtajima se gubi 3nm i to je to.Da li je to neko radio?Odnosno da li je neko cuo da je to radio?Radi se o pouzdanim ljudima koji bi to radili, tako da ne zelim da mislim da je to glupost. Misljenja? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Manfred 2 Posted March 16, 2009 Ja mislim da sam cuo da je neko to uradio i da je blokirao varijator na otvorenom polozaju da ne zakrece bregaste, pa da je imao malih problema za pucanjem kaisha, bregastih, ventila i tako to... Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Posted March 16, 2009 ^^^ Pa kako je taj blokirao - pajserom? Quote Share this post Link to post Share on other sites
the_reaper 2 Posted March 16, 2009 dobro si cuo to nije resenje, niti je funkcija varijatora toliko jednostavna, sacekaj majstor mikija da ti to objasni malo bolje Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Posted March 16, 2009 ^^^ Ajd` majstor Miki - resavaj ove nedoumice! Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted March 16, 2009 prva stvar varijator ti menja ugao i blokiranjem gubis dosta na elasticnosti motora + povecana potrosnja.ne znam kako ti momci resavaju to blokiranje,sta mu rade ali par zavarenih je zavrsilo u mom servisu sa malo vecim havarijama.a zasto tvoj varijator nemoze vise da se reparira?musterija je skoro za alfu nabavila varijator u kompletu sa bregastom za 130evra.varijator ti preko pritiska ulja zaokrece usisnu bregastu i daje optimalno otvaranje ventila u zavisnosti od opterecenja motora.efekat slican kao kad na autima sa razvodnikom iskljucis vakum za regulaciju ugla paljenja(kao mrtav konj) Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Posted March 17, 2009 Moj varijator se cuje i kada se pali i kada je hladan i kada je ugrejan i na manjim i na vecim obrtajima.Po toj prici sam razumeo da se ne moze reparirati nego mora nov. Od prosle reparacije je prosao 5000 i tandrce kao da nikad nije ni diran...Ovi ga blokiraju sa cilindrom i zapuse sve uljne kanale.BAr sam ja tako razumeo.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Posted March 18, 2009 Imali neko link ka tehnickoj specifikacija varijatora ili nesto slicno?Tehnicki nacrt, bilo sta?Samo bez Wiki-a.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted March 18, 2009 proveri da nije slucajno blokirao uljni ventil nalazi se izmedju prve dve dizne.nije cest kvar ali bilo je i toga Quote Share this post Link to post Share on other sites
Manfred 2 Posted March 18, 2009 zato ne bi bilo lose odraditi pranje motora onim wuthom, da se malo operu i ti ventili varijatora... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted March 18, 2009 ispiranje je uvek korisna stvar ako je motor dobar a taj ventil je pristupacan i kako se skida pa moze lako da se proveri Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Posted March 20, 2009 Ajd` malo pojasni gde se nalazi taj ventil. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted March 21, 2009 ispiranje je dobro zbog vise stvari,ovde se lepo vidi ventil izmedju prve dve dizne Quote Share this post Link to post Share on other sites
dexter011 0 Posted April 14, 2010 pozdrav svima.potrbana mi je pomoc.stilo mi radi ko traktorce i bio sam kod 2 majstora i oba su se slozila da je varijator faze.jedan od njih mi je predlozio da uradim reparaciju istog(100e)uz garanciju a stavljanje novog je oko 220-230e.interesuje me vase misljenje oko ove reparacije(koliko ce to funkcionisati)i da li neko zna jos nekog majstora kog mi moze preporuciti? Quote Share this post Link to post Share on other sites
the_reaper 2 Posted April 14, 2010 reparacija je definitivno bolje opcija, posto i nov moze da ode za 1000km Quote Share this post Link to post Share on other sites
dexter011 0 Posted April 14, 2010 hvala vuce na odgovoru i savetu.tako ce i biti.poz Quote Share this post Link to post Share on other sites
sasa_vu 0 Posted April 14, 2010 Dok moze repariraj ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
dexter011 0 Posted April 14, 2010 skoro sam ga uzeo i ne znam da li je vec radjena neka reparacija.nasao sam za 7000din. sa garancijom.valjda ce biti sve ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sasa_vu 0 Posted April 15, 2010 Nov u Delti oko 25.000... Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Posted April 15, 2010 I repracija je bulja jer ne znas dokle ce da traje.U novom sadu set za reparaciju je 750 ili 1000 dinara ali turski. Nov varijator, preskup.....Ja imam dobro iskustvo sa dobrim polovnim koji evo skoro 20 000 nije pisnuo. Ponekad radi kao traktor, ponekad prede k`o mackica, ali u glavnom varijator ima svoju funkciju....Ja bih voleo kada bi se pojavio neko siguran i da mi da garanciju na blokiranje varijatora ;)To bi bio posao...Jbg, nesto bi slabije isao ali ta tehnologija sa varijatorom je katastrofa. Odnosno Italijanska verzija te ideje... Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja.zivic 0 Posted August 26, 2010 mikisxy za ovo sam te pitao..kako se on skida,gledao sam ima podloska i dve srafa dole ali ima i dva manja gora,sta se tu skida?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted August 26, 2010 dva donja srafa,ispod je opruga i telo ventila. iscistis to lepo i lagano, malo razvuces oprugu ali malo Quote Share this post Link to post Share on other sites
joca djavo 0 Posted October 21, 2010 ^^^ Pozdrav komsija, 'ajde mi reci ko u Novom Sadu radi reparaciju varijatora posto imam problema sa mojim kucka kao poludeo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
the_reaper 2 Posted October 21, 2010 ma taj varijator je ciganija, ja imam sjajno iskustvo sa reparacijom, traje vec dve godine bez ikakvih problema, u bgu je ta akcija od 50-100e Quote Share this post Link to post Share on other sites